Advanced Serbian - Problems with Bureaucracy
O Filipu Vukši - Part 1

O Filipu Vukši - Part 1

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
Odgledajte sledeći video i dopunite prazna polja. Ne zaboravite da koristite slova š ć č ž đ da biste dobili ispravne odgovore!(walked) je više od 150 kilometara beogradskih ulica. Sam (paid) štampanje nalepnica i (stuck/glued) noćni red vožnje na autobuskim stajalištima. Po toj akciji (became) je poznat i široj javnosti. (wrote) je oko hiljadu prijava gradskim institucijama, a na osnovu njih Beograd je (got/received) više od petsto novih stabala, kao i biciklističku stazu od Dorćola do Ade Ciganlije. (fixed/repaired) je i oko petsto bandera.

Filip Vukša na ovakvim akcijama (has been working) od svoje šesnaeste godine, a njegova mama kaže da je u početku (thought) kako je to samo razvojna faza jednog tineidžera:

"Neka (try) pa će videti da od toga neće ništa biti. Međutim, koliko godina je već (passed) i koliko stvari je zaista uspeo da (to do), ja sam bila (surprised). U početku je sve (went) sporo, međutim posle su počeli da se (show) rezultati... tako da je onda stvarno i nas (pulled) na svoju stranu." (Filipova mama)

"Često (getting/receiving) i makar zahvalnost od građana, što mi stvarno puno (means) i motiviše me za dalji rad, s obzirom da se to tiče svih nas i da su i oni to (recognized) kao neke dobre akcije, jer pre svega nama je svima u interesu da nam je okruženje i naš grad kako treba." (Filip)

Kada (notices) da nešto nije u redu, on to fotografiše, (comes) kući, napiše prijavu nadležnim službama i (checking) da li su reagovali na problem. Ipak, ne (understand) svi ono što Filip radi. Kada ga je letos jedan vozač GSP-a fizički (attacked) dok je fotografisao slomljeno staklo na autobusu, kako njegova majka (says), Filip je možda bio malo poljuljan.


Serbian Lessons Video Course

Serbian Language Course for beginners

Serbian Lessons
Selo u Srbiji

Serbian Activator

* indicates required

Songs with Exercises

free e-book for learning Serbian
Learn and Sing

Right mouse click leads you to the exercises with answers!

Your Best Letter Tool

Changing the Latin script into Cyrillic & Turning a text with s, c, z, d into proper š,ć, ž, đ letters.